Anhörig stöd i Lundby

Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Stöd till anhöriga är till för alla som stödjer, hjälper eller vårdar en familjemedlem, släkting, vän eller granne – oavsett personens ålder. Den närstående som du stödjer kan ha fysisk eller psykisk ohälsa, en funktionsnedsättning, missbruks- eller beroendesjukdom och du kan för egen del vara i behov av stöd från kommunen.

Du som anhörig är viktig och betydelsefull

Två tredjedelar av all vård och omsorg ges av anhöriga, ett arbete som kan vara omfattande och som ofta sker i det tysta. Det är frivilligt för anhöriga att ge stöd till närstående och får inte vara ett tvång på grund av bristande samhällsresurser.

För många är det självklart att hjälpa en kär vän, ett sjukt barn, en gammal förälder, ett syskon eller annan närstående som har fysisk, psykisk sjukdom, funktionsnedsättning eller missbruks-/beroendesjukdom. Du kan då hamna i en tuff situation och vara i behov av att prata med någon utomstående om din situation och vilket stöd som just du och din närstående kan behöva. Stödet ska utformas så att det underlättar för dig fysiskt, psykiskt och socialt.

Som anhörig har du en unik kunskap om din närstående – en kunskap som professionella inte kan ha – och är därmed en viktig samverkanspart för de professionella, med möjlighet att delta vid vårdplanering om din närstående vill.

Samtal med någon som lyssnar

Det kan underlätta om du får prata i lugn och ro med någon som lyssnar på din situation. Du kan också få stöd, vägledning och information om de rättigheter du har som anhörig. Det finns också möjlighet till avkoppling och ”må bra-aktiviteter” som kan ge vila, stimulans och omväxling. Du kan träffa en anhörigkonsulent på kontoret på Byalagsgatan 1, hemma hos dig eller på stan. Vill du inte träffas går det också bra att ha telefon- eller mejlkontakt.

Anhörigkonsulenter finns i varje stadsdelsförvaltning och du kan välja att vara anonym. Att delta i aktiviteter eller träffa en anhörigkonsulent är kostnadsfritt.

Ta gärna kontakt så vi kan prata om din situation och vilket stöd du behöver för att må bra.

Kontakta Carina Larsson (för dig som stödjer någon över 65 år)
Telefon: 031-366 76 82 e-postcarina.2.larsson@lundby.goteborg.se

Kontakta Astrid Sælen (för dig som stödjer någon under 65 år)
Telefon: 031-366 77 35 e-post: astrid.saelen@lundby.goteborg.se

Stöd i form av bistånd

Du som stödjer en närstående kan få olika former av stöd som kräver en biståndsbedömning. Stöd till dig och din närstående kan exempelvis vara avlösning i hemmet eller hemvårdsbidrag. Avlösning i hemmet ska erbjudas utan avgift.

Som anhörig kan du ansöka om bistånd för egen del och få det prövat. Stödet ska vara individuellt utformat, flexibelt och lättillgängligt.

Kontakta förvaltningens biståndshandläggare för mer information om hur och vilken hjälp just du och din närstående kan få. 
Kontakta biståndshandläggare om den du stödjer är över 65 år eller socialkontoretom den du stödjer är under 65 år.

Stöd till anhöriga – förslag och synpunkter

Vi vill ge dig som är anhörig ett gott stöd. Därför är det viktigt för oss att du berättar vad du tycker om det stöd du får – eller saknar – så att vi kan bli bättre. Vi tar gärna emot dina synpunkter och förslag.

Du är välkommen att ta en första kontakt genom att ringa eller mejla.

Anhörigstöd i Lundby

AdressBox 22006400 72 Göteborg
BesöksadressByalagsgatan 1
Telefon031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)